Letošní osmý ročník soutěže se nesl v netradičním duchu. Kuchařské zápolení se muselo uskutečnit na dálku. Malé kuchtíky to ale vůbec neodradilo, právě naopak. Do Finále Zdravé 5 se přihlásilo 130 týmů a ukázaly, že i v době karantény se dalo soutěžit a vyplnit si tak volný čas. „Soutěž nás obohatila především dobou, ve které probíhala. Celý kolektiv dětí se dokázal zapojit do přípravy a táhnout za jeden provaz. V nelehké době jsme si užili radosti a milých úsměvů na tvářích všech zúčastněných,“ popisuje Ladislava Sehnoutková, ředitelka Mateřské školy Beruška.

Ocenění týmu Kulinek přinesly energetické kuličky z datlové pasty a loupaných mandlí. Malí kuchtíci jejich chuť ještě vyzvedli obalením v sezamu, máku, kokosu, skořici nebo konopných semínkách. Rázem tak vykouzlili pět různých pochoutek. Ty jim ale nestačili a upekli ještě „Datlovník“ z pohankové mouky, datlové pasty, oříšků a rozinek. „Nejlepší bylo, jak jsme si v mističkách obalovali kuličky, které měnily chuť. Moc se nám to líbilo. Hráli jsme si na cukráře,“ těší se pětiletá Terezka z týmu Kulinek.

 

Za nejoriginálnější recept ve své kategorii vyhrál tým odměnu v podobě zážitku. „Věříme, že si děti svoji výhru moc užijí. Připravily velmi promyšlený recept, na kterém je krásně vidět, že i mlsat se dá zdravě,“ chválí Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5. „Letošní ročník poznamenala karanténní opatření, narychlo jsme upravovali pravidla, aby se soutěž vůbec mohla uskutečnit. Jsem moc ráda, jak se vše nakonec povedlo,“ dodala.

(ap)